Savaitės vinis

Nenusigąsk ir nenusimink! Nes su tavim bus Viešpats, tavo Dievas, kur tik eisi. [Joz 1,9]

2010-10-18 Apie Biblijos studijas

Pamiršome kažkaip pranešti į šią erdvę apie jau senokai prasidėjusias Biblijos studijas. Kas kur vyksta, rasite šoniniame meniu prie nuorodos "Biblijos studijos".

Biblijos studijose tęsiame Evangelijos pagal Joną nagrinėjimą. Šiuo metu esame 11 skyriuje, kuriame kalbama apie Lozoriaus prikėlimą. Stengsimės pagal galimybes pristatyti Biblijos studijų atradimus ir užduotis namams skelbti šioje mūsų erdvėje, o gal ir Facebook'e.

Kol kas bandysiu parašyti čia apie tai, ką atradinėjome (na, bent jau iš mano užrašų...) praeitose Biblijos studijose, spalio 13 d.
  • Namų darbams buvo užduota paieškoti vietų, kur Jėzus buvo susigraudinęs ir verkė, susijaudinęs. Žodžiai "susigraudino" ir "susijaudino", išvertus iš graikų kalbos reiškia "būti sujudintam pykčiu, griežtai, rūsčiai, nepalenkiamai įspėti; dejuoti, sunkiai dūsauti, būti perkrautam skausmo, liūdesio ir nepasitenkinimo "(enebrimesato) ir "sujudinti, sukilti" (etaraxen). Graikų kalbos susijusį žodį embrimomenos randame ir Jn 11:38 bei, kas labai įdomu Mt 9:30, išsireiškime "griežtai įsakė". Rusiški žodžiai irgi susiję su pykčiu ir skausmu (Jn 12:27; Ps 106:7).
  • Kodėl Jėzus verkė, jei Jis pyko?
  • Dėl ko Jėzus darė tai, ką Jis darė? Jn 11:26, Jn 20:31 -> Kad žmonės įtikėtų ir gyventų.
  • Žiaurus reikalas yra tas, kad per tiek laiko Jėzus padarė žmonėms tiek gero, o jie vis tiek netiki. Pats Jėzus buvo žydas, mokiniai buvo žydai; Jėzus skelbė žydams, o mokiniai jau skelbė pagonims. Evangelija pagal Joną yra skirta pagonims, nes matosi visai kitoks apaštalo kalbėjimo stilius. Graikai tikėjimo dievais, kurie neturėjo jausmų, t.y. nebuvo gailestingi, mylintys ir pan. Jų manymu, jei dievas turi jausmus, tuomet juo galima manipuliuoti. O Jonas skelbė jiems Dievą, kuris yra paprastas, žmogiškas, suprantantis, kuriam rūpi žmonės ir jų gyvenimai. Ir tas Dievas nori, kad žmonėms būtų gera.
  • Ar Morta ir Marija turėjo vyrus? Panašu, kad nelabai. Lozorius, jų brolis, buvo tas vyras, kuris jas išlaikė. Tuometiniame kultūriniame kontekste moteris be vyro buvo niekas. Lozoriaus mirtis seserims jo mirtis reiškė maitintojo praradimą. Kas buvo šie trys žmonės Jėzaus gyvenime? Draugai, šeima, kurią jis mylėjo. Marija, Morta ir Lozorius mylėjo Jėzų, bet jų gyvenime įvyko tragedija - mirė maitintojas. Tada prasidėjo priekaištai iš aplinkinių, priekaištai Dievui. Labai dažnai mes priimam sunkumus, kaip bausmę, kaip kažkokį savo nepakankamumą. Sunkumai į mūsų gyvenimus ateina tam, kad būtų apreikšta Dievo šlovė. Kas man iš to? Aš įtikėsiu, tai bus kaip patvirtinimas apie Dievo visagalybę. Įtikėjimas yra mūsų gyvenimo, mūsų gyvumo garantas.
  • Klausimas: kodėl fariziejai žmonių įtikėjimą į Kristų susiejo su romėnų atėjimo pavojumi ir šventyklos nugriovimu? Kaip tai susiję su tautos išlikimu? Tuometinis politinis kontektas: Izraelis yra Romos imperijos sudėtyje. Tarp Izraelio ir Romos imperijos politikų yra susitarimas, kad jei fariziejai ir kitos partijos sugebės palaikyti ramybę tautoje, tuomet jie turi valdžią ir jiems duodama laisvė tvarkytis pagal savo įstatymus. Izraelio tautos išlaikytojai - kunigai, kurie žinojo įstatymą. Dėl Jėzaus tautoje didėjo susiskaldymo, vidinių neramumų tikimybė, todėl dabar fariziejai turėjo pagrindą Jėzaus nužudymui. Tai buvo padaryta dėl politinių sumetimų.
Namų darbams: paieškoti, nuo kada Jėzų norėjo nužudyti, ir toliau apmąstyti 11 skyrių, kokie klausimai kyla ir pan.

Komentarų nėra: